A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Praktična vaja evakuacije v primeru požara

2023-01-31T14:44:06+01:00

V SeneCura Radenci smo 17.10.2022 izvedli praktično vajo evakuacije v primeru požara, ki je bila zahtevnejše narave. V sodelovanju z našim varnostnim inženirjem g. Marjanom Krncem in predsednikom Gasilske zveze Radenci, g. Borisom Ivaničem, smo pred vajo temeljito pripravili podrobnejši načrt oziroma elaborat poteka taktične gasilsko reševalne vaje.
Vaja se je izvedla ob predpostavki, da je v času po kosilu pri popoldanskem počitku prišlo do izbruha ognja saj je stanovalec zaspal z prižgano cigareto, kljub prepovedi kajenja v prostorih. V času med nastankom požara in aktiviranjem požarnega alarma pa se je ogenj razširil po sobi, dim pa se je razširil po hodniku tudi v druge prostore 2. nadstropja. Sodelavci so nemudoma obvestili klicni center 112 ter pričeli z evakuacijo stanovalcev. Ob prihodu gasilcev se je pričelo gašenje požara ter reševanje ponesrečencev in nudenje prve pomoči. Hkrati je potekala tudi evakuacija na balkonu ujetih oseb s pomočjo avtolestve z dvižno ploščadjo.
Namen tovrstne vaje je zagotoviti maksimalno varnost stanovalcev doma, preveriti sodelovanje med sodelavci in lokalnimi gasilci. Dobra priložnost, da se preveri ustreznost vseh postopkov in navodil ob požaru, kaj storiti, ko se oglasi alarm, kdo bo dajal ustrezna navodila, skrbel za red in disciplino, da se v morebitni paniki ne bi kdo poškodoval.
Čeprav je to bila zgolj simulacija pravega požara, je vse potekalo tako, kot da bi šlo zares. Sodelavci so vse svoje moči napeli za reševanje, evakuacijo, se odzvali na skupinski klic tudi od doma.
Vsi skupaj pa smo zelo hvaležni za množičen odziv požrtvovalnih gasilk in gasilcev iz okoliških prostovoljnih gasilskih društev Radenci-Boračeva, Kapela, Šratovci, Janžev Vrh, Hrastje-Mota, Okoslavci in Gornja Radgona.

Življenje niso dnevi,
ki so minili, temveč dnevi,
ki smo si jih zapomnili.
(P. A. Pavlenico)

Jasmina Drobec
direktorica

Skip to content